20 Ocak 2012 Cuma

Souffle



ÇİKOLATALI SUFLE (5-6 kişilik) Malzeme 200 ml kutu krema, 200 gr bitter çikolata (80 gr lık paket), 3 adet yumurta akı, 3 adet yumurta sarısı, 4 çorba kaşığı toz şeker, 1 paket vanilin, Yapılışı Sufle kalıplarını margarin ile yağlayıp üzerine toz şeker serpin. Daha sonra buzdolabına kaldırın.Küçük bir tencereye su koyup kaynatın. Daha sonra atkını kısıp üzerine bir sos tenceresi koyun. tencerenin içine kremayı ekleyip ısıtın. Ardından kırdığınız bitter çikolatayı ekleyip eritin. Diğer yanda yumurta sarılarını mikser yardımıyla çırpın. Çikolata iyice eriyip krema kıvamına geldikten sonra yavaş yavaş ip gibi yumurta sarılarını ekleyin ve hızlıca karıştırın. Yaklaşık 3-4 dk kısık ateşte karıştırarak (benmari usulünü bozmadan) pişirin. Daha sonra bir kenara alıp üzerine vanilini döküp karıştırdıktan sonra ılımasını sağlayın. Yumurta aklarını çukur bir kaseye koyarak çırpmaya başlayın. Ardından yavaş yavaş toz şekeri de ekleyin. Kıvamı kaşıktan akmayacak şekle geldiğinde tamamdır. Çikolatalı krema ılıdıktan sonra çırptığınız yumurta aklarının içine yavaşça ekleyin. Köpüğü eritmeden çikolatalı kremayı köpüğe yedirin. Dikkat edin köpük sönmesin. Sufle kalıblarını buzdolabından çıkarın. Karışımı sufle kalıplarına 1 parmak eksikliğinde doldurun.Kasedeki Karışımların içine 5 parça çikolata koyun,böylece içi çikolata akışkanlı olacak.Önceden ısınmış 140-160 derecelik fırında yaklaşık 15 dk pişirin. Üzerine krema veya çikolatalı sos ya da dondurma koyarak servis edebilirsiniz. NOT: Yumurta sarılarını eğer hızlı döküp karıştırmazsanız yumurta sarıları pişer. Arzu ederseniz yumurta sarılarını eklemeden önce karışımı biraz ılıtıp daha sonra çırptığınız sarıları ekleyebilirsiniz. Kalıpları yağlayıp şekerledikten sonra buzdolabına kaldırmamızın sebebi suflelerin piştikten sonra kalıba yapışmaması içindir. Dolayısıyla daha iyi kabarıyor. Servis etmek için de çok hızlı davranmak gerekiyor. Çünkü kabarıklığı tüm sufleler gibi çabuk sönüyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder