24 Mart 2013 Pazar

Pastane Poğaçası




250 ml ılık Su.

100 gr Tereyağı.
25 gr Zeytinyağı.
1.5 Küçük Kaşık Tuz.
4/5 Büyük Kaşık Şeker.
500 gr Genel Amaçlı Un 
25 gr Yaş Maya.
İçine koymak için;
Orta yağlı peynir ve kıyılmış maydanoz karışımı.

Sürmek İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı, çırpılmış.
Yapılışı:

Şeker, Ilık su ve yaş maya ayrı bir kapta karıştırılarak 10 dk kadar beklenir ve mayanın köpürerek aktifleşmeye başladığı görülür.

Kuru malzemeler mikser kabına konur, silikon çırpıcı ile homojen hale gelene kadar karıştırılır. Mikserde yavaş yavaş karıştırılırken tereyağ, zeytinyağ ve şekerli mayalı su yavaş yavaş ilave edilir. 10 dk boyunca yoğrulur. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

Kıvamına gelen hamur, hafifçe yağlanmış kabarma kabına alınarak 30 dk boyunca ilk kabarmaya bırakılır.Şekil verilen poğaça hamurları doğrudan pişirme tepsisine ya da tepsiye serilmiş pişirme kağıdına kabarma sonrası birbirlerine yapışmayacak şekilde aralıklı yerleştirilirler.

Ya mutfakta uygun bir yerde 30 dk kadar bekletilir ya da 50 derece ısıtılmış fırına verilerek fırın açık iken 5 dk bekletilir, sonra fırın kapatıldıktan sonra 10-15 dk daha bekletilerek tepsi mayası denilen ikinci mayalandırmanın tamamlanması sağlanır. Kabarmakta olan hamurun ayrıca fırın kabarmasına da uğrayacağı unutulmamalıdır.

Hamurlar, ikinci kabarmadan sonra fırına verilmeden hemen önce üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Yumurta sarısı sürülmesi arzuya uygun olarak üstüne yapılır, fazla sürülürse akar ve hamuru tavaya yapıştırır.

İkinci kabarmasını tamamlayan ve yumurta sürülmüş hamurlar, 180-190  derecede, en alttan ikinci rafta olmak üzere 20-25 dk boyunca pişirilir.


16 Mart 2013 Cumartesi

Browni(Islak Kek)









Yapılışı:
1,5 su bardagı süt
1,5 su bardagı şeker
1 çay bardagı sıvı yag
yemek kaşıgı kakao 
Bunları çırpıp 1 su bardagını ayırıyoruz.
Kalan karışıma:
2 yumurta 
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardagından az un ekleyip çırpıyoruz
borcamı yağlayıp karışımı döküyoruz  170 derecede 30 dakika pişiriyoruz .Ben yuvarlak derin borcamda yaptım,kolay çıkması içinde borcamı katı yağla bol yağladım,sakın ıslak beze koymayın borcam çatlar yoksa
Kalıptan çıkardıktan sonrada kürdanla kekimizde delikler açıyoruz ve kalan sosumuzu kekimize yediriyoruz
 Not:Fırının turbolu programını seçmenizi önermem zira kekin çatlamasına neden olur

Rengarenk tatlı







Başlıgı yazmadan pastanın adını ne yazsam die düşündüm,üzerindeki pasta süslerinden dolayı hadi rengarenk tatlı olsun dedim.Çok basit petibörlü bir tatlı
1 paket petibör
4 bardak süt
9 kaşık şeker
5 kaşık un
2 kaşık buğday nişastası
1 yemek kaşığı katı yağ
 Muhallebi kıvamına kadar malzemeleri ocakta pişiriyoruz ve bir borcama folyo kağıt yayıp en alt kata bisküvilerimizi diziyoruz üzerinede muhallebiyi döküyoruz ve soğuyunca da üzerine renkli pasta süslerinden serpiyoruz.Tadı eti pufu çok andırıyor
  Borcama folya serince tatlımız soğuyunca çıkarması çok kolay oluyor

6 Mart 2013 Çarşamba

pırasa böreği



Ohhhh misler gibi bir borekle karsinizdayim tata ta .Pırasadan nefret edenlerin sesini duyar gibiyim , ama inanin pırasa yemeyen ve sevmeyen insanların bile sevdiği bir börektir kendisi
 Malzemeler
 4 adet yufka
 Harç için;
 1su bardagı süt
 1 yumurta
 5 yemek kaşkaşığı sıvı yağ
 Yarım kg kadar pırasa
Pırasaları dograyıp tuzluyoruz.Bir yufka alıp tepsinin altına seriyoruz bunu böreğimizin kapagi olarak kullanıcaz.Sırayla yufka üzerine sıvı harc ve pırasa ekliyoruz, bu şekilde yapabileceğimiz kadar kat yapıp en son katda pırasa olmayacak şekilde yapıyoruz, en alt kattaki kapağımızıda örtüp sıvı karışımızdan üzerine fırça yardımıyla sürüyoruz ve susam serpiştirip 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.Çok soğumadan afiyetle yenir




5 Mart 2013 Salı

EV KÜNEFESİ




Oh oh çoktandır bu tarifi denemek istiyordum eşimde başımın etini yiyordu yapıyım die kaç haftadır:) Aslında tarif çok basit herkesin evde yapabileceği bi tatlı ,hemde teflonda iweeettt şimdi sıra tarifde;
Büyükçe bi teflon
yarım kg kadayıf(kadayıfları makasla minil minik 1 cm den küçük kesiyoruz)
3 su bardağı su 3 su bardağı şeker
Dil peyniri (ben sütaşınkini kullandım açık satılan dil peynirleri tuzlu oluyor çünKÜ
Üstüne fıstık ve dondurma
Tereyağı
yarım çay kaşığı pekmez

Teflon tavanın altını güzelce 2 3 parça yumuşamış tereyağına katılmş pekmezle yağlıyoruz.Üzerine doğradığımız kadayıfları bastıra bastıra koyuyoruz.Sonra ince ince dilimlenmiş dil peynirlerini diziyoruz.Üzerine tekrar bastıra bastıra kadayıflarımızı diziyoruz.Üstüne 3 5 parça tereyağı atıp orta ateşte çevire çevire pişiriyoruz.Altının iyice kızrdığından emin olunca bi  tabak yardımıyla terse çeviriyoruz diğer yüzünüde pişirmek için.Yaklaşık 15 dakika içinde pişiyor tatlımız .Önceden yaptığımız soğuk şerbetide sıcak tatlımıza hemen döküyoruz.eee üzerinide istediğimiz şekilde süslüyoruz

Not:Pekmezi çok fazla dökerseniz çok kara oluyor tatlı benden demesi ,yarım yada 1 çay kaşığı yeterli
Hadi bakammm yapın gariiiiii:)))))