24 Mart 2013 Pazar

Pastane Poğaçası




250 ml ılık Su.

100 gr Tereyağı.
25 gr Zeytinyağı.
1.5 Küçük Kaşık Tuz.
4/5 Büyük Kaşık Şeker.
500 gr Genel Amaçlı Un 
25 gr Yaş Maya.
İçine koymak için;
Orta yağlı peynir ve kıyılmış maydanoz karışımı.

Sürmek İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı, çırpılmış.
Yapılışı:

Şeker, Ilık su ve yaş maya ayrı bir kapta karıştırılarak 10 dk kadar beklenir ve mayanın köpürerek aktifleşmeye başladığı görülür.

Kuru malzemeler mikser kabına konur, silikon çırpıcı ile homojen hale gelene kadar karıştırılır. Mikserde yavaş yavaş karıştırılırken tereyağ, zeytinyağ ve şekerli mayalı su yavaş yavaş ilave edilir. 10 dk boyunca yoğrulur. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

Kıvamına gelen hamur, hafifçe yağlanmış kabarma kabına alınarak 30 dk boyunca ilk kabarmaya bırakılır.Şekil verilen poğaça hamurları doğrudan pişirme tepsisine ya da tepsiye serilmiş pişirme kağıdına kabarma sonrası birbirlerine yapışmayacak şekilde aralıklı yerleştirilirler.

Ya mutfakta uygun bir yerde 30 dk kadar bekletilir ya da 50 derece ısıtılmış fırına verilerek fırın açık iken 5 dk bekletilir, sonra fırın kapatıldıktan sonra 10-15 dk daha bekletilerek tepsi mayası denilen ikinci mayalandırmanın tamamlanması sağlanır. Kabarmakta olan hamurun ayrıca fırın kabarmasına da uğrayacağı unutulmamalıdır.

Hamurlar, ikinci kabarmadan sonra fırına verilmeden hemen önce üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Yumurta sarısı sürülmesi arzuya uygun olarak üstüne yapılır, fazla sürülürse akar ve hamuru tavaya yapıştırır.

İkinci kabarmasını tamamlayan ve yumurta sürülmüş hamurlar, 180-190  derecede, en alttan ikinci rafta olmak üzere 20-25 dk boyunca pişirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder